دانلود پايان نامه ادبي
یازار : amir
+0 به يه نجنبش فرماليسم (شكل گرايي) روسي يكي از جريان هاي ادبي است كه عليرغم آنكه در اوايل قرن بيستم به وجود آمد و خيلي رود هم از بين برده شد. اما تاثير انكارناپذيري بر جريان هاي ادبي گذاشت كه سال هاي دوري بعد از آن پا گرفت.
بسياري از اصولي كه امروزه در بررسي و نقد و تحليل شعد و ادبيات، اصول مسلم فرض مي شوند، براي نخستين بار در جنبش فرماليسم مطرح و تئوريزه شدند. فرماليست ها در پس پاسخ به اين سوال برآمدند كه چه چيز باعث مي شود كه شعر يا متن ادبي از متون ديگر متفاوت باشد؟ در پاسخ به اين سوال به سوي تعريف نوعي شعر ناب روآوردند كه تأكيدش بر جنبه هاي صوري ادبيات و شعر و شكل هاي خاص آن است و به خصوص نوع زباني كه به كار مي برد. و اين به دليل استفاده از تكنيك ها و شگردهايي است كه به كار مي برند.
در اين بخش سعي در معرفي اين شگردها داريم كه به كاذر بستن آنها موجد شاعرانگي در زبان است.
آشنايي زدايي (بيگانه كردن) [Ostranenie]
يكي از مهم ترين و جذاب ترين مفاهيم در فرماليسم كه از اصلي ترين ويژگي هايي است كه به شكل هاي مختلفي در بيان ادبي استفاده شده است، آشنايي زدايي يا بيگانه كردن است. شكلوفسكي (Victor Shkovsky) نخستين بار اين مفهوم را مطرح كرد. پس از او ياكوبسن و «تينيالوف» در مواردي از اين مفهوم به عنوان بيگانه سازي ياد كردند. ويكتور شكلوفسكي در رساله اش «هنر همچون شگرد» (هنر به مثابه فن) (Art Technique) 1917 براي اولين بار به اين مفهوم اشاره مي كند.
به گفته «شكلوفسكي» ما هرگز نمي توانيم تازگي دريافتهايمان از اشياء را حفظ كنيم. الزام هاي وجود متعارف موجب مي شود كه آن ها تا حدود زيادي «خودكار» شوند. آن چشم انداز معصومانه اي كه در آن طبيعت شكوه و تازگي يك رويا را حفظ مي كند، حالت متعارف شعور انساني نيست. اين وظيفه خاص هنر است كه آن اشياء را كه به موضوع هاي عادي آگاهي روزمره ما تبديل شده است به ما بازگرداند (مسلون، ويدوسون (1377) ص 49)
فهرست
شاعرانگي مبتني بر شكل (فرم)
1-فرماليست ها
-آشنايي زدايي
-هنر به مثابه تمهيد
-طرح
-انگيزش (مقابله با عادي و طبيعي بودن)
-شكل رايج (عنصر غالب)
-كاركرد به جاي تمهيد
-قصه ي پرداخت شده
-فرم و محتوا
-بررسي اثر ادبي در نظام خاص خود (خود ارجاع بودن)
-جدايي اثر از نيت مولف
-اهست ريتم (ضرباهنگ) و آوا
-جدايي شعر (متن) از تاريخ، ملت و بيوگرافي
-جدايي زبان كاربردي و زبان شعر
-معنا و تمهيدات زباني در شعر
-دو نوع ساختار در داستان هاي روايت گر
-نقد فرماليسم
-ديگر ويژگي هاي فرماليسم
2-ياكوبسن
معرفي
نظريه ارتباطي
-نقش عاطفي
-نقش ترغيبي
-نقش ارجاعي
-نقش همدلي
-نقش فرازباني
-نقش شعري
-استعاره و مجاز
-نقد ياكوبسن
-استعاره و مجاز در پروست
-استعاره و مجاز در تحليل نمايشنامه ي ميمون پشمالو يوجين اونيل
3-بختين
-تك آوايي و چندآوايي
-كارناوالي شدن
4-ساختارگرايي و معنا